KONACIK KÖYÜ KÜLTÜR MERKEZİ ve MÜZESİ 2008

   Köyümüz, Cumhuriyet döneminin ilk yıllarında, bölgenin ileri gelen önemli merkez köylerinden biri olduğu için, çevre köylerinde eğitimine ışık tutacak şekilde, 1927 yıllarında köyümüze ilk okul açılmıştır. Okulumuz, Cumhuriyetin ilk dönemlerinde bölgedeki sayılı okullardan birisiydi. Yetiştirmiş olduğu insanlarla beraber her zaman ilerici konumunu sürdürmüştür. Okulumuz 1980 li yıllara kadar faaliyette kalmış, köyümüzün ve komşu köylerden gelen öğrencilerine eğitim vermiştir. Bu öğrenciler ülkemizin kalkınmasında önemli görevler almışlardır.

  Köyümüzün okulu, göç hareketlerinin başlamasıyla öğrenci yetersizliğinden dolayı 1980 li yıllarda öğrencisizlik nedeniyle kapatılmıştır. Şu andaki zamana geldiğimizde köyümüze gönül veren memleket sevdalıları ve Köyümüz Derneği, köylerine katkıda bulunmak ve kalıcı kültürel yatırımlar yapmak istemişlerdir. Bunun için, Konacık Köyü Dernek Yöneticileri "köyümüze ne yapmamız gerekir" diye düşünmüşlerdir. Bu düşünceyle çok güzel bir fikir ortaya çıkarmışlardır.

  Köyümüzün yaşlıları ile köy gençlerimiz arasında kuşak farklılıklarının giderek artmaya başladığının farkına varmışlardır. Bu kuşak farklılıklarının artması sonucunda insanlar arasında iletişim kopukluklarına ve tartışmalara sebebiyet vermiştir. Bu tür kuşak farklılıklarının biraz azaltacağını düşünerek köyümüze gönül verenlerle, köyümüzde kültür merkezi ve müze yapılması fikrini gerçekleştirmek istemişlerdir. Bu fikir, dedelerimizin ve yaşlılarımızın zor yaşam şartlarındaki çalışmalarını, gençlerimize  sadece anlatarak değil, birebir görerek tanımalarını, anlamalarını  sağlayacaktır.

  Köyümüzün müze yapılması için en uygun yerin, köyümüzün okulunun olacağına karar vermişlerdir. Böyle bir çalışmaya başlamadan önce Mili Eğitim İl Müdürlüğü'nden ve ilgili resmi makamlardan gerekli izinler alınmıştır. Artık memleket sevdalılarımızın önlerinde müze yapımı için bir engel kalmamıştır. Köyümüz okulunun müzeye dönüştürüleceğini duyan köylülerimiz bu haberi mutlulukla karşılamışlardır.

  Köyümüzde her Ağustos ayında keşkek şenlikleri yapılmaktadır. Keşkek şenliklerine müzemizin açılışını yetiştirmenin çok anlamlı olacağı düşünülmüş. Müzenin 2008 yılı keşkek şenliklerine yetiştirmek için önlerinde 5 ay gibi kısıtlı bir süre vardır. Okulun tadilat öncesi durumunu şöyle özetlemek iyi olur; Okul 1980 li yıllardan beri uzun süredir kullanılmadığından, zamanın acımasız zorlu kış şartlarında cam çerçeveleri kırılmış bazı bölümleri çürümüş, sıvalar dökülmüş, elektrik tesisatı kullanılamaz hale gelmiş ve çatısı hizmet veremez durumdaydı.

  Tadilatlara, zaman kaybetmeden hemen başlanmıştır. Tadilat maliyetlerin karşılanmasında, köy derneğimiz en büyük katkıyı sağlamıştır. Derneğimiz ve köy ihtiyar heyeti, müzemizin yapımıyla ilgili malzeme tedariği için kaymakamlık ve belediye gibi resmi makamlara başvurularında bulunmuş, bu başvurulardan olumlu bir sonuç elde edememişlerdir.

  Derneğimiz ellerindeki kıt kaynakları en iyi şekilde kullanmaları gerekmekteydi. Kaynak yönetimini iyi bir şekilde yaparak, 2008 yılındaki özlemle beklenen, köyümüzün keşkek şenliklerine, müzemizin açılışını yetiştirmişlerdir.

  Müzemizin açılışı, Dernek Bakanı Ali ÖZAKAN, Muhtarımız Durmuş GÜLTEKİN, dernek yönetimdekiler ve halkımızın katılımıyla 02 Ağustos 2008 günü yapılmıştır. Açılıştaki konuşmaları hazırlanan eğlenceleri video albümümüzden izleyebilirsiniz.

  Müzemizi görme fırsatı olmayan halkımız için dernek içindeki eserler videoya çekilmiştir. Buraya tıklayarak videodan müzemizdeki eserlerimizi izleyebilirsiniz. Bizim dileğimiz, müzemizdeki eserleri yerinde görerek daha duygulu anlar yaşamanızdır.

  Köyümüzdeki kültür merkezine ve müzemize katkı sağlayanları, burada sıralamamız iyi olacaktır. Aşağıda müzemize katkıda bulunanların isimleri sıralanmıştır.

  Tadilatı ve düzenlenmesinde Dernek Yöneticilerimiz; Başkan Ali ÖZKAN, Başkan Yardımcısı Ahmet ÖZGÜL, Muhasip Salih KARACA, Sekreter Esengül ÖZKAN, Mustafa AYDIN, Cengiz KARACA, Ercan BAYKAL, müzedeki eserlerin etiketlenmesinde ve gençlerin birbiriyle kaynaşması için video-sinema gösteriminde Recep KARACA, Barış ÖZKAN görev almışlardır.

  Müzede sergilenen eserler aşağıdaki hayırsever halkımız tarafından sağlanmıştır. İsimler alfabetik sıraya göre sıralanmıştır. 

Adem GÜLTEKİN YAĞ SARAHI (KABI)
Afife AYDIN GAZ LAMBASI (CAMSIZ)
Ahmet AYETKİN RENDE
Ali ÖZKAN KAĞNI ARABASI, DÖVEN BUYUNDURUĞU, ORTABOY KÜP, TIRMIK,SAP KIZAĞI, BOYUNDURAK, MENGÜRT, DİRGON, İP ÇIKRIĞI, GİRGE KAZANI, KAŞIK, DÖVEN, BAKIR İBRİK, EĞER, BEŞİK, BAKIR GAYGANA TAVASI, KALTAK (TEELTÜ), DÖVEN BOYUNDURUĞU
Aziz ÖZGÜL KALBUR, TERAZİ, GÖDÜK, KIZAL BELİ HALKASI, DÖVME TABAĞI, SABAN DEMİRİ
Bekir GÜNAL TERPOSLU KAPAĞI, HAMUR TEKNESİ, EŞEK VE ÖKÜZ NALI, RENDE
Belgüzar ÖZGÜL KAPAKLI TERPOSLU, BAKIR MAŞRAPA, SAÇ AYAK, MANGAL MASASI, TOPUZLU KANTAR
Cavide ÖZGÜL PİRİNÇ, KÜÇÜK CEZVE, BAKIR KALAYLI KEPÇE
Celalettin ÖZGÜL LEĞEN
Cengiz KARACA YABA, FIRIN KÜREĞİ, ORAK
Döne AYDIN ÇEYİZ SANDIĞI
Döne ÖZGÜL(Selimgil) KENDİR ÇUL
Ercan BAYKAL HAMUR AÇMA MASASI
Halide AYDIN UN ELEĞİ, YAĞ TAVASI, GEMİCİ FENERİ
Hamdi ÖZGÜL ÇAYAN, TIRPAN
İsmail GÜLTEKİN KOLAN DOKUMA KILICI, BAKIR ve AĞAÇ KEPÇE
Kadir KARACA MALUHLU KIZAK KAYIŞI, 2 ADET ZEFTİRLİ ZELVE, NALBANT YANAĞI, 2 ADET PİLLİ RADYO
Kenan AYDIN SÜRAHİ, ELBURGUSU(MATKAP), TERPOŞLU, BAKRAÇ, HAVAN
Köksal İsmail ŞAHİN KÖMÜR ÜTÜSÜ, YÜN TARAĞI, SABAN HALKASI
Mediha ÖZGÜL KOYUN KIRPMA ALETİ,UN ELEĞİ, TOPUZLU KANTAR,AT YOLARI, KELEK, KIZAK URGAN HALKASI, EL DEĞİRMEN ARŞAĞI, TIRPAN, ÇEKİÇ ÖRSÜ, YÜK TAŞIMA KOLONU
Niyazi ÖZGÜL AĞAÇ, SU MATARASI, KOL HIZARI
Nuri ARICAN SABAN, KÜP
Salih KARACA GEMİCİ FENERİ
Sebiha KARACA KAŞIKLIK, RENDE, KELEK, CINGIRT
Hüseyin-Zeliha KARACA KAHVE DEĞİRMENİ, KEVGİR, ÇARIK, KARALASTİK, KALBUR, ÇANTA, EĞİRCEK, ÇAMAŞIR TOKASI, TOMRUK İLTİZARI
Veysel GÜLTEKİN İDARE LAMBASI(TIS)

Kaynak: Salih KARACA